Pizza z najlepszych składników
Kto z nas nie lubi pizzy. Ten włoski przysmak podbija polskie stoły, a także podniebienia smakoszy. Niezwykła chrupkość ciasta, a także dobór odpowiednich składników, sprawiają, że raz spróbowana, zapada nam na długo w pamięć. Często próbujemy zrobić ją sami w domu, jednak smak rodem z Włoch jest trudny do podrobienia, a mogą to zrobić jedynie specjaliści. Poznajmy więc pizze, z najlepszych składników, która zdobędzie nasze serca.
Spis Treści
Prawdziwa włoska pizza
Prawdziwy włoski przysmak ma dość skomplikowaną historię. Bowiem ciasto z dodatkami było spożywane przez najbiedniejszą włoską klasę robotniczą. Jednak z czasem zwyczaj ten uległ transformacją, a pizza trafiała na coraz to zamożniejsze stoły. Nie należy utożsamiać włoskiej pizzy, z grubym kawałkiem ciasta, na który nałożona jest zawrotna ilość składników. Oryginał bazuje bowiem na mące pszennej, wodzie, soli i drożdżach, a ciasto zwykle jest wyrabiane ręcznie. Średnia grubość nie powinna przekraczać 3 milimetrów. Ciasto musi być również wypiekana w odpowiednim piecu chlebowym, o temperaturze około 400 stopni Celsjusza. Nie powinno na nim znaleźć się więcej niż 3 składniki. Doskonale wiedzą o tym specjaliści z pizzerii Da Grasso, którzy od lat serwują swoim klientom najwyższej jakości pizzę, ozdobioną najlepszymi, świeżymi składnikami.
Najlepsze składniki do pizzy- czyli jakie?
Pizzermani z Da Grasso doskonale wiedzą, czym charakteryzują się najlepsze składniki do pizzy. Stawiają oni przede wszystkim na:
- jakość- wysokiej jakości, starannie wyselekcjonowanie składniki, które zapewniają głębie smaku.
- świeżość- do pizzy muszą zostać użyte tylko najświeższe produkty, by nadać jej prawdziwie włoskiego charakteru
- wilgotność- składniki nie mogą być zbyt mokre, wówczas niekorzystnie wpływa to na puszystość pizzy
By dodatki były najlepsze, należy przestrzegać tych trzech podpunktów. Pamiętajmy, że to one stanowią w dużej mierze o smaku pizzy. Dbając o podniebienia klientów, w Da Grasso każdy składnik poddawany jest rygorystycznej selekcji, by zachować najwyższe jakościowe standardy.
Cechy dobrej pizzy
Jest to coś co pracownicy Da Grasso są wstanie wymienić jednym tchem, bez zająknięcia się, wyrwani w środku nocy. Oto siedem cech, jakimi powinna charakteryzować się najlepsza pizza, na miarę włoskich stołów:
- chrupiące ciasto- podstawa każdej pizzy, czyli chrupiące i świeże ciasto. Tajemnicą jest tutaj dobrej jakości mąka, a także świeże drożdże. Dodatkowo, przygotowywane musi być na bieżąco, dzięki czemu zachowa odpowiednią puszystość.
- świeże składniki- czyli to co już omawialiśmy, selekcja a także dobór najwyższej jakości składników, gwarantuje najlepszy do osiągnięcia smak pizzy.
- rozpływający się w ustach ser- to niezwykle ważne, by jedzenie pizzy stało się prawdziwą przyjemnością. Nie chodzi tu o produkty seropodobne, ale o prawdziwy, ciągnący się ser. Prym wiedzie, pochodząca ze słonecznych Włoch- mozarella.
- idealnie wypieczone ciasto- doświadczeni kucharze z Da Grasso dobrze wiedzą, że odpowiedni stopień wypieczenia, jest niezwykle istotny. Uformowane placki powinny być wypiekane natychmiast, by ciasto nie zeschło się, co znacząco obniży jego jakość.
- dostawa- wiadomo, że powinna być szybka, dlatego też Da Grasso dba o to, by cieplutkie placki jak najszybciej trafiły w ręce klientów. Jak wiadomo, dobra pizza, to ciepła pizza.
- wygodny sposób złożenia zamówienia- dzwoniąc pod wskazany numer, oczekujemy szybkiej możliwości złożenia zamówienia. Tym lepiej jeśli obsługa zada nam kilka dodatkowych pytań lub zaproponuje nam alternatywy dla składników na które np. jesteśmy uczuleni. Obsługa powinna być miła, a także zorientowana w rodzajach pizz do wyboru.
- atrakcyjne promocje- czyli np. zniżka na pizzę dnia, czy dodatkowy napój. Pracownicy Da Grasso dobrze wiedzą, jak zadbać o swoich klientów i ich podniebienia. Oferują codziennie wyjątkowe promocje, a także możliwości, dzięki którym każdy z klientów, może z łatwością znaleźć i dobrać zestaw idealny dla siebie.
Dobra pizza to przede wszystkim pizza świeża, robiona z pasją. Dzięki niej możemy miło spędzić czas w gronie znajomych, a jednocześnie zaspokoić nawet największe apetyty i potrzeby naszych kubków smakowych.